Kan man pausa medlemskapet?

Hej,
Jag undrar ifall jag förlorar min auktorisation ifall jag går ur FAR eller om jag tar en paus när jag är föräldraledig exempelvis.
Behöver jag då göra auktorisationsprov på nytt när jag vill bli medlem igen eller räcker det att visa upp det intyg jag har fått?

Mikael

Kommentarer

 • Hej Mikael,

  Tack för din fråga!

  Ja, när du avslutar ditt medlemskap i FAR avsäger du även din auktorisation.
  Du behöver dock inte avsluta ditt medlemskap för att vara föräldraledig eller sjukskriven! Viktigt bara att känna till reglerna kring vidareutbildningskravet.
  Om du är eller blir uttagen för kvalitetskontroll under den period du är frånvarande skjuts kontrollen upp tills du är tillbaka i tjänst och det finns uppdrag som går att kvalitetskontrollera.

  När det gäller vidareutbildningskravet så gäller att vid längre uppehåll i yrkesutövningen, som exempelvis vid föräldraledighet eller sjukskrivning, kan undantag från timkraven göras. Dock bör du kunna visa att du i din planering av vidareutbildningen har kompenserat för uppehållet så att kraven på 120 timmar per treårsperiod i möjligaste mån uppfylls. Om du arbetar på en byrå som kvalitetskontrolleras av FAR (ej systemkontroll) så är det i samband med kvalitetskontrollen som vidareutbildningen följs upp och man beaktar då om man har varit föräldraledig eller sjukskriven. Det är viktigt att du har en planering som visar hur du ska ”komma ikapp” med din kompetensutveckling i syfte att utöva yrket på ett kvalitetssäkert sätt.

  Om du väljer att utträda kan du återinträda igen inom 5 år utan att skria auktorisationsprov. 

  Välkommen att ta kontakt med oss på kundservice om du har vidare frågor kring detta!
  Allt gott!
  Ida Kundservicechef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.